Min trädgård anlas under första årtiondet på 1900talet

..och hur vet man då hur man vill ha det.... Även om det är den femte trädgården?
 
Mitt arbete med trädgården började 2011. Tillsammans med min man Björn byggde vi grunden utifrån det som fanns då.
Huset har ägts av flera familjer som alla satt sin prägel på trädgården. Ursprunget är, vad jag kan se, en typisk bondeträdgård för odling och blommor. Dubbla rader med fruktträd där många fortfarande ger frukt, man kan ana den breda grusgången från grinden med sina breda rabatter på varje sida och häcken med vresrosor och schersminbuskar bildar gräns mot allmänningen. Tre stora träd finns bakom huset och bildar idag min lövsal där jag kan duka till fest; en lönn, en lind och en oxel. En kastanj och en gigantisk hassel finns i andra änden. 
 
Huset ägdes under 20 år av en tysk familj vars arbete antagligen mest handlade om att hålla gräsmattan öppen när de var här.
Sen ägde en äldre man huset under 7 år. Han skapade tre nya "öar" med stora rabatter på framsidan. Men i gult och rött, definitivt inte mina färger.
 
Björn kunde bygga pergolor,terrasser och mura murar som ingen annan. Jag komponerade rabatter, flyttade runt växter, köpte nya. Tillsammans hade vi anlagt en 3500 kvadratmeter trädgård från grunden när vi bodde på Öland och nu skulle vi ta vara på de erfarenheter vi hade och bara använda godbitarna.
 
Vi fick tre år av  gemensamt arbete i vår trädgård. Björn gick bort i cancer i höstas.
Nu vet jag hur viktig min trädgård är som terapi och sinnesro. Jag bygger vidare på det vi ville. Jag hämtar kraft i det vi gjorde.
Årets projekt kommer att redovisas här på bloggen så småningom. Livet går trots allt vidare.